Aansluitend bij de huidige Framer Framed tentoonstelling A Blueprint for Toads and Snakes vindt op donderdag 26 juli een bijeenkomst plaats rondom de recente publicatie 'Wanneer we spreken over kolonisatie' (2017) van kunstenaarsduo Vesna Faassen en Lukas Verdijk. Dit boek is de eerste Nederlandstalige bundeling van teksten over kolonisatie geschreven door Congolese historici, opgeleid en werkzaam in de Democratische Republiek Congo.

In samenwerking met kunstenaar Laura Nsengiyumva organiseren Faassen en Verdijk een 'boekclub', waarin een aantal van de teksten uit de publicatie publiekelijk worden geanalyseerd en besproken door onder andere kunstenaar Quinsy Gario (Amsterdam) en schrijver Heleen Debeuckelaere (Brussel). Middels een performatieve lezing zullen zij het boek interpreteren, en aansluitend samen met moderator Laura Nsengiyumva en het publiek van gedachten wisselen.

Wanneer we spreken over kolonisatie, boekclub, 2018.

Op 30 juni 2018 zullen de teksten uit de publicatie worden geanalyseerd en besproken door vijf experten met een Congolese achtergrond. Deze 'boekclub' is mede samengesteld door Laura Nsengiyumva.

Een meerstemmig verhaal ontwikkelen over een thema als kolonisatie, dat is de bedoeling van het boekproject van Vesna Faassen en Lukas Verdijk. Eerder kregen enkel Nederlandstalige historici een stem in het Vlaamse debat en dat moet door dit project veranderen. Het boek kan een startpunt vormen voor een veelzijdigere dialoog en daarom ontwikkelde het duo samen met kunstenares Laura Nsengiyumva een boekclub. Vijf Belgische Afro-descendant dekoloniale denkers, Tracey Tansia, Benjamine Laini Lusalusa, Emmanuel Iyamu, Seckou Ouologuem en Sandrine Ekofo werden hiervoor uitgenodigd. Tijdens de boekclub zullen zij het boek interpreteren als in een performatieve lezing en samen van gedachten wisselen. De teksten waarop zij aantekeningen maakten, worden in posterformaat verspreid zodat het boek in dialoog kan gaan met het publiek en de rest van de wereld.

Built with Berta.me